Stomatološka ordinacija dr D. Lopičić

Stomatološka protetika

Mi stvaramo osmeh koji ste Vi zamislili.

Zašto je bitno nadoknaditi izgubljene zube?

Gubitkom zuba, preostali zubi teže da popune prazan prostor, pri čemu dolazi do njihovog pomeranja ka praznom prostoru (susedni zubi) ili izrastanjem zuba u prazan prostor (zubi u suprotnoj vilici) pri čemu se vremenom smanjuje mogućnost planiranja adekvatnog protetskog rada. Nedostatak zuba je praćen psihološkim poremećajima usled gubitka samopouzdanja, pojave nesigurnosti. Svako zaslužuje lep i zdrav osmeh, a mi Vam u najkraćem vremenskom intervalu možemo to omogućiti!

Jako je bitno nadoknaditi zube na vreme, pri čemu se održava harmonija ostalih zuba u nizu. Zubi se mogu nadoknaditi mostovima, krunicama, mobilnim protezama ili kombinacijom fiksnog i mobilnog rada.Fiksna protetika

Podrazumeva brušenje zuba nosača, kako bi se nadoknadili zubi koji nedostaju. U zavisnosti od materijala krunice/mostovi mogu biti bezmetalne (metal free crowns) ili od metalokeramike. Uklanja se određena količina zubne supstance kako bi se obezbedila retencija i stabilizacija buduće fiksne nadoknade.


fiksna protetika


Bezmetalna keramika

Naša ordinacija nudi izradu najkvalitetnijih protetskih nadoknada, izrađene od cirkonijum keramike. Prednost u odnosu na metalokeramčke protetske nadoknade je visok estetski momenat, prirodan izgled, transparentnost, visoka mehanička otpornost, biokompatibilnost sa tkivima u ustima (ne izaziva alergijske reakcije), ne izaziva prebojavanje desni.


bezmetalna-keramika


Metalokeramičke krunice

U zavisnosti od indikacije i rasporeda preostalih zuba u vilici pacijenata, odlučujemo se za metalokeramičke nadoknade prilikom nadoknade bočnih zuba, zbog mogućnosti boljeg apsorbovanja pritiska i sile žvakanja.


metalokeramicke krunice


Mobilna protetika

U zavisnosti od situacije u ustima (krezubost ili bezubost) odučujemo se za tip nadoknade zuba u vidu totalnih ili parcijalnih proteza.


Totalne proteze

Totalne proteze su indikovane kod osoba bez zuba, izrađuju se od akrilata pri čemu su mobilne (skidaju se). Stabilizacija proteza se postiže po principu vakuma. Odabir boje, veličine, oblika akrilatnih zuba radimo u dogovoru sa Vama. Potrebno je par poseta stomatologu kako bismo Vam vratili osmeh na lice!


totalne proteze


Parcijalne proteze

Parcijalne proteze su indikovane kod osoba koje imaju očuvan određen broj zuba, kako bi se proteza pomoću kukica zakačila na njih. Mogu biti pločaste ili skeletirane.


parcijalna proteza


Parcijalne skeletirane proteze

Parcijalne skeletirane proteze ostvaruju sistem veza sa zubom uz pomoć atečmena, preciznih veznih elemenata pomoću kojih se ostvaruje veza između fiksnog i mobilnog dela nadoknade i mobilne proteze. Ovaj sistem omogućava lako skidanje i stavljanje proteze kao i odrzavanje oralne higijene.

Parcijalne pločaste protetske nadoknade za razliku od skeletiranih imaju žičane kukice savijene koje se kače na prirodan zub.


parcijalne skeletirane proteze