Stomatološka ordinacija dr D. Lopičić

Ortodoncija

Ortodoncija je specijalistička grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba, kao i odnosu vilica u toku rasta i razvoja i nakon toga. Pravilan odnos zuba je jako bitan za funkciju žvakanja kao i pravilnog opterećenja TM zgloba. Sa pravilno postavljenim zubima, povećava se samopouzdanje pri kontaktu sa ljudima privatno & poslovno. Na nastanak ortodontskih nepravilnosti utiču i loše navike kao što su: sisanje prsta, disanje na usta, tiskanje jezika. Uklanjanjem štetnih navika i upotrebom preventivnih mera možemo pravovremeno delovati, ispraviti i pravilno usmeriti položaj zuba i razvoj vilica.


ortodoncija


Mobilni aparati

Osnovna karakteristika mobilnih proteza je što se vade iz usta radi održavanja higijene aparata i oralne higijene. Terapija se sastoji u tome što pacijent dobija aparat i ključić koji uz kontrolu ortodonta pomeraju metalne delove.


decije mobilne proteze


Fiksni aparati

Fiksne proteze se sastoje od bravica i žice koja povezuje bravice. Bravice su pojedinačni elementi koje se pomoću specijalnog lepka pričvršćuju na zube. Žica svojim elastičnim svojstvima proizvodi ortodonstku silu koja uzrokuje pomeranje zuba i ispravljanje njegog položaja. Bravice mogu biti bele (safirne) i metalne. Prednost metalnih bravica su bolja mehanička svojstva, dok kod safirnih bravica je prednost estetski momenat.


metalna fiksna proteza