Stomatološka ordinacija dr D. Lopičić

Oralna hirurgija

Sve intervencije su apsolutno bezbolne i rade se u lokalnoj anesteziji. Oralna hirurgija je grana stomatologije koja podrazumeva hirurško lečenje mekih tkiva usne duplje kao i hirurško lečenje oboljenja zuba.

Stomatološka ordinacija "Dr Dragana Lopičić" Vam pruža sledeće oralno-hirurške usluge:


Vađenje zuba

U savremenoj stomatologiji nastojimo da sačuvamo svaki zub, međutim, u situacijama kada postoji infekcija oko zuba, koja postaje žarište za ceo organizam, prisustvom obolelog zuba se može ozbiljno ugroziti zdravlje pacijenta. Vađenje zuba može biti obično i hirurško.


vadjenje zuba


Vađenje impaktiranih zuba

Impaktirani zubi su oni zubi koji nisu našli svoje mesto u zubnom nizu, pri čemu su ostali potpuno ili delimično u kosti gornje ili donje vilice. Najčešće impaktirani zubi su umnjaci u donjoj i gornjoj vilici i očnjaci. Procedura vađenja impaktiranih zuba je apsolutno bezbolna i izvodi se u lokalnoj anesteziji.

Oko delimično izniklih impaktiranih zuba stvaraju se parodontalni džepovi, pri čemu je otežano čišćenje hrane, samim tim na takvim zubima se često viđa karijes, praćen bolom i otokom desni oko krunice zuba. Ovakve zube je potrebno hirurški tretirati.


vadjenje impaktiranih zuba


Apikotomija (resekcija korena)

Podrazumeva odsecanje apikalne trećine vrha korena usled zahvaćenosti zuba periapikalnim (oko korena) procesom. Apikotomiju primenjujemo kod svih hroničnih i upornih infekcija iznad korena zuba, koje ne možemo sanirati konzervativnim putem. Podrazumeva predhodno očišćene i napunjene kanale zuba (endodontski sanirane).


apikotomija


Resekcija frenuluma (usna resica)

Najčešće izvođena intervencija kod dece koja planiraju da nose fiksnu protezu za ispravljanje zuba i osoba koje imaju veliki prostor između zuba (dijasteme), zbog povlačenja desni usled visokog pripoja frenuluma.


usna resica


Nivelacija grebena i operacija ciste (cistektomija)

Nivelacija grebena podrazumeva remodelovanje alveolarnog grebena u sklopu preprotetske hirurgije, posle vađenja jednog ili više zuba. Nareckana kost ometa nošenje proteze kao i postajanje egzostoza koje je potrebno hiruški obraditi, kako bi pacijent mogao da nosi neometano buduću protezu.

Cistektomija je procedura kojom se uklanja cista i njen sadržaj u potpunosti. Ciste rastu sporo i mogu proći neopaženo godinama. Ukoliko je cista postigla značajnu veličinu i zahvatila koren zuba, predlaže se vađenje zuba a potom cistektomija.