Stomatološka ordinacija dr D. Lopičić

Dečija i preventivna stomatologija

  • Početna
  • Dečija i preventivna stomatologija

Posebnu pažnju posvećujemo najmlađoj populaciji i zdravlju njihovih zuba. Zdrave navike (pranje zuba) treba razvijati od najranijeg detinjstva, stoga bi prva poseta stomatologu trebalo da bude što ranije, već oko 2-3 godine. Važno je da ova poseta bude kratka, bez bilo kakvog zahvata, već samo upoznavanje sa prostorom i ordinacijom kroz igru. Deca se ne rađaju sa strahom od stomatologa, već se strah stiče, zato nemojte deci pominjati bol, iglu, ili svoja neprijatna iskustva. Vašim redovnim odlaskom kod stomatologa, pokazujete svojoj deci primer koji će slediti.


decija stomatologija


Usluge koje pružamo:

1. Obuka održavanja oralne higijene

2. Zalivanje fisura

3. Uklanjanje mekih i čvrstih naslaga

4. Sanacija mlečnih i stalnih zuba

5. Fluorisanje zuba

6. Izrada zaštitnih splintova1. Zašto je važno redovno i pravilno pranje zuba kod dece?

Stomatolozi su mišljenja da dete ne može samostalno prati zube sve dok ne savlada pisana slova, kod većine dece to je period oko 7. godine. Dotle roditelji moraju preuzeti obavezu pranja dečijih zuba, ujutru i uveče. Deci se kroz igru pokreti pranja zuba predstavljaju kroz stihove "Kiša pada, trava raste". Redovnom i pravilnom tehnikom pranja zuba, smanjuje se mogućnost nastanka karijesa na mlečnim i stalnim zubima, kao i mogućnost nastanka bola.


decija stomatologija


2. Zalivanje fisura

Fisure i jamice su udubljenja na griznoj površini do kojih vlakna četkice ne mogu da dopru, stoga moze doći do nastanka karijesa.

Zalivanjem fisura smanjuje se mogućnost nastanka karijesa za čak 80%, i ova intervencija se može obaviti odmah nakon nicanja zuba. Postupak ne zahteva nikakvu preparaciju, traje kratko i bezbolno je.


zalivanje fisura


3. Uklanjanje mekih i čvrstih naslaga

Ukoliko je došlo do akumulacije mekih naslaga na površinama zuba, koje su vremenom sazrele, te tako očvrsle naslage se ne mogu skinuti običnim pranjem zuba, potrebno je uraditi detaljno ultrazvučno uklanjanje zubnih naslaga, i time onemogućiti delovanje bakterija na površinu zuba.4. Sanacija mlečnih i stalnih zuba

Usled povećanog unosa slatkiša, voća, kao i uspavljivanja dece sa mlekom bez pranja zuba, nastaje karijes mlečnih zuba. Ovakve zube u zavisnosti od obima karijesa restauriramo kompozitnim plombama, kao i glas jonomer cementom koji u sebi sadrže F i imaju antikariogeno dejstvo.5. Fluorisanje zuba

Fluorisanjem zuba u ordinaciji visokim koncentracijama fluorida barem 2 puta godišnje, podstičemo remineralizaciju zubne supstance, stvaranjem jake veze između fluora i gleđnog tkiva. Intervencija traje par minuta i takođe je bezbolna. Zbog jakog antikariogenog dejstva, potrebno je roditeljima skrenuti pažnju na važnost fluorisanja zuba kod dece.6. Izrada zaštitnih splintova

Ukoliko je došlo do preranog gubitka mlečnih zuba, dolazi do pomeranja susednih zuba i gubitka prostora za stalne zube. Kao rešenje u ovakvim situacijama pribegava se izradi čuvaru prostora, do trenutka nicanja stalnih zuba. Time se sprečava nastanak teskobe u zubnom nizu.