Retencioni aparati

Završna faza ortodontske terapije naziva se retenciona faza ili faza održavanja rezultata terapije. Ona započinje onog momenta kada se ukloni fiksni ortodontski aparat i traje minimum 12 meseci a može trajati neograničeno dugo, što zavisi od tipa nepravilnosti koja je lečena. Retencioni aparati održavaju zube u korigovanom položaju nakon terapije, usmeravaju zube u pravilnu okluziju i sprečavaju neželjena pomeranja zuba. Obično se nose sve vreme tokom prve godine po završetku terapije, da bi se završila remodelacija kosti i desni, a zatim samo tokom noći da bi se održavao rezultat terapije. Naša ordinacija nudi mogućnost izrade retencionih aparata – retencionih folija i splintova.

Retencione folije su napravljene od tanke providne plastike, precizno obuhvataju sve površine zuba ne dozvoljavajući im da se pomeraju. Neke od prednosti ovih folija su udobnost nošenja, prozirnost i tankoća. Oni su neka vrsta “nevidljive” proteze.

Splint je retencioni aparat koji se izrađuje od providnog akrilata koji precizno pokriva konture zuba da bi pomogao da se uspostavi ravnomeran kontakt između gornjih i donjih zuba.

Ukoliko imate problem kao što je škripanje zubima, stomatolog vam preporučuje da u toku noći nosite splint. Škripanje zubima se dešava prilikom spavanja ili prilikom žvakanja. Dolazi do trenja i dolazi do oštećenja zuba. Stomatološka ordinacija ,,Dr D. Lopičić’’ se između ostalog bavi izradom splintova po meri pacijenta. Postupak izrade splinta je jednostavan za pacijenta. Uzima se otisak zuba iz koga se pravi gipsani model na kome se pravi splint.