Parodontologija

Iako se trudite da održavate oralnu higijenu savesno, redovno perete zube i čistite ih koncem, Vaši zubi s godinama gube prirodnu belinu i sjaj, na njima se taloži kamenac i stvaraju naslage od hrane, kafe ili cigareta. Zubne naslage, mekane (plak), tvrde (kamenac) i pigmentacije na zubima nisu samo estetski nedostatak već skupine nečistoća i bakterija koje izazivaju karijes, hroničnu upalu i krvarenje desni, gingivitis i parodontopatiju.

Parodontopatija je jedna od najraširenijih bolesti savremenog čoveka i predstavlja uznapredovalo hronično zapaljenje desni. U ranoj fazi obolenja, desni mogu intenzivno krvariti i biti jako crvene, mekane  i blago natečene. Bolest dovodi do povlačenja desni, uništavanja kosti oko zuba, klaćenja i na kraju gubitka zuba. Uz to, parodontopatija je bolest opasna po zdravlje npr. potpomaže nastanak oboljenja srca i krvotoka i šećerne bolesti.

Sve do sada navedeno vodi do jednog ključnog zaključka:  Danas četkica i zubna pasta nisu više dovoljno sredstvo u održavanju zdravlja zuba i neophodna je pomoć specijaliste, kako bi preventivno sprečili moguće posledice. Naša ordinacija sprovodi sledeće terapije u cilju sprečavanja i lečenja paradontopatije:

 

parodontologija       parodontologija